Arsacal
button
button
button
button


Festival Welkom hier Haarlem geeft aandacht aan vluchtelingen

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 22 april 2017
Met Ernst Meijknecht bij de banner van het Festival
Met Ernst Meijknecht bij de banner van het Festival
Presentatrice en Joost Pollmann over vluchtelingenstrips en cartoons
Presentatrice en Joost Pollmann over vluchtelingenstrips en cartoons

Op zaterdag 22 april werd in de Philharmonie in Haarlem het festival Welkom hier Haarlem! gehouden, georga­ni­seerd door verschillende organisaties waaronder Stem in de Stad, Justice and Peace en het Bisdom Haarlem-Amsterdam (namens het bisdom had in het bijzonder drs. Ernst Meijknecht aan het festival gewerkt). Ik was gevraagd dit te openen met een korte toespraak.

Van 13.00 tot 17.00 uur was er een mooi en afwisselend programma met allerlei onderdelen over het thema vluchtelingen en hun integratie in de Nederlandse samenleving, met een duidelijke en positieve bood­schap. Vluchtelingen die hun ervaringen deelden, optredens van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, verbeelding van de vluchtelingencrisis in stripverhalen en cartoons, en nog veel meer.

Ook de presentatatrice, Leila Prnjavorac', was zelf ooit vluchtelinge geweest, maar dat moest ze er wel bij vertellen want wie haar achternaam niet ziet, had niet kunnen geloven dat zij een niet-Nederlandse achtergrond heeft.

In mijn openingswoord heb ik even stilgestaan bij paus Franciscus die voor een positieve en verwelkomende houding naar vluchtelingen een grote inspiratiebron is. Het gaat er op deze dag om verbinding te zoeken en te leggen vanuit een hartelijke verwelkomende houding. Een houding die zich tegen vluchtelingen keert creëert juist problemen, omdat die een zij-wij-denken bevordert waardoor er tegen­stellingen ontstaan. Iemand als persoon leren kennen, helpt veel om iemand te gaan begrijpen en wie zich welkom voelt, zal zich eerder openen voor de werkelijkheid waarin die persoon zich bevindt. Natuurlijk moeten vluchtelingen integreren, de taal leren, de cultuur gaan verstaan, maar dat wordt juist bevorderd wanneer zij zich hier thuis voelen, woren opgenomen en er verbindingen worden gelegd.

Deze manifestatie vindt in verschillende steden plaats.

Het welkom-festival trok in Haarlem ruim 1000 mensen.

tags: vluchtelingencaritaswelkom hier haarlem
Terug