Arsacal
button
button
button
button


Brief van Paus Franciscus voor de Meimaand

Corona-gebeden van de paus

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 25 april 2020 - 952 woorden

Paus Fran­cis­cus heeft op zater­dag 25 april een korte brief ge­pu­bli­ceerd met gebe­den voor de mei­maand in deze Corona-tijd.

Hierbij de Neder­landse tekst die ik ont­ving (met enkele correcties in de vertaling).

 

Paus Fran­cis­cus

Brief van de Heilige Vader
Aan alle gelo­vi­gen in de maand mei 2020

 

Beste broe­ders en zusters,

De maand mei nadert, waarin het volk van God zijn liefde en vere­ring voor de Maagd Maria uitdrukt. Deze maand is het de gewoonte om thuis met de familie de rozen­krans te bid­den. De beper­kingen van de pandemie hebben ons "ge­dwon­gen" om het hui­se­lijke aspect tot uitdruk­king te brengen, ook vanuit spi­ri­tu­eel oog­punt.

Daarom wil ik ie­der­een uit­no­di­gen om opnieuw te ont­dek­ken hoe gewel­dig het is om in mei thuis de rozen­krans te bid­den. Je kunt dit samen of voor jezelf doen; houdt reke­ning met beide opties en beslist wat beter is in uw omge­ving. Er is in ieder geval een geheim hoe het moet: in eenvoud. En het is ge­mak­ke­lijk om goede gebedssjablonen te vin­den die u kunt volgen, zelfs op in­ter­net.

Ik bied u ook de teksten van twee gebe­den aan de Heilige Moeder aan, die u aan het einde van de rozen­krans kunt bid­den en die ik zelf in mei in de geest met u zal bid­den. Ik voeg ze toe aan deze brief zodat ze voor ie­der­een be­schik­baar zijn.

Beste broe­ders en zusters, als we samen met het hart van Maria, onze moe­der, naar het aange­zicht van Christus kijken, zal dit ons steeds meer als een gees­te­lijk gezin verenigen en ons helpen deze be­proe­ving te over­win­nen. Ik zal voor u bid­den, vooral voor degenen die het meest lij­den, en bid alstublieft voor mij. Ik dank u en zegen u uit de grond van mijn hart.

Rome in Sint-Jan van Lateranen, op 25 april 2020, het feest van St. Mark de Evan­ge­listp>

Gebed 1

O Maria,
je schijnt altijd op onze weg
als een teken van red­ding en hoop.
Wij ver­trouwen op u, red­ding van de zieken,
die u verenigd hebt onder het kruis met de pijn van Jezus
en die uw geloof stevig hebt bewaard.

Jij, red­ding van het Romeinse volk,
weet wat we nodig hebben.
We zijn er zeker van
dat u ervoor zult zorgen
dat vreugde en blijd­schap
na deze tijd van be­proe­ving te­rug­ke­ren,
zoals te Kana in Galilea.

Help ons, moe­der van god­de­lijke liefde,
om ons af te stemmen op de wil van de Vader
en te doen wat Jezus ons wil ver­tellen,
die ons lij­den heeft doorstaan
​​en onze pijn heeft gele­den
om ons door het kruis
te lei­den
naar de vreugde van de opstan­ding.
Amen.

Onder Uw bescher­ming nemen wij onze toevlucht,
o heilige Moeder van God.
Wijs onze gebe­den niet af als wij in nood zijn
maar verlos ons van alle gevaren,
Gij, glorierijke en gezegende Maagd.

Gebed 2

Onder Uw bescher­ming nemen wij onze toevlucht,
o heilige Moeder van God.

In deze dra­ma­tische situatie, vol lij­den en angsten die de hele wereld treffen, wen­den we ons tot u, o Moeder van God en onze Moeder, en zoeken toevlucht onder uw bescher­ming en bescher­ming.

O Maagd Maria, richt in deze pandemie van het Corona­vi­rus uw barm­har­tige ogen naar ons en troost degenen die rouwen en huilen om hun gelief­den die soms begraven zijn op een manier die de ziel pijn doet. Steun ie­der­een die zich zorgen maakt over de zieken, bij wie ze niet in de buurt kunnen zijn van­wege het risico op infectie. Geef ver­trouwen aan degenen die bezorgd zijn over de onzekere toe­komst en de impact ervan op de economie en het werk.

Moeder van God en onze moe­der, verkrijg voor ons van God, de barm­har­tige Vader, dat deze zware be­proe­ving ten einde komt en dat hoop en vrede weer aan de horizon ver­schij­nen. Kom voor ons tussenbeide bij Uw god­de­lijke Zoon zoals in Kana, zodat de families van de zieken en de over­le­de­nen getroost kunnen wor­den en dat ze het ver­trouwen in hun hart kunnen terug­krij­gen.

Bescherm de artsen, verpleeg­kun­digen, ge­zond­heids­wer­kers en vrij­wil­li­gers die voorop lopen in deze nood­si­tua­tie en hun leven riskeren om anderen te red­den. Begeleid hun heroïsche in­span­ningen en geef ze kracht, vrien­de­lijk­heid en ge­zond­heid.

Wees bij degenen die dag en nacht voor de zieken zorgen en help de pries­ters die, met pas­to­rale ijver en toe­wij­ding aan het evan­ge­lie, proberen ie­der­een te helpen en een steun te zijn.

Heilige Maagd Maria, verlicht de geest van weten­schappers om passende oplos­singen te vin­den om het virus te bestrij­den.

Help degenen die de lei­ding hebben over de naties om wijs­heid, zorg en vrijgevig­heid uit te oefenen, en met voor­uit­ziende blik en in de geest van soli­da­ri­teit door middel van sociale en eco­no­mische pro­gram­ma's al diegenen te helpen die de essentiële zaken missen om te leven.

Heilige Maria, raak de gewetens aan zodat de enorme geld­be­dragen die nu voor de uitbrei­ding en ver­volma­king van steeds gea­van­ceer­dere wapen­sys­te­men wor­den gebruikt in plaats daar­van wor­den aangewend voor adequaat onder­zoek om soortge­lijke rampen in de toe­komst te voor­ko­men.

O geliefde moe­der, laat het gevoel bij een grote familie te horen in de wereld groeien, in het besef van de band die ons allemaal verenigt, zodat we zoveel armoede en ellen­dige situaties kunnen verhelpen in een geest van broe­der­lijk­heid en soli­da­ri­teit. Sterk ons ​​zodat we standvas­tig kunnen blijven in ons geloof, door­zet­tings­ver­mo­gen hebben en volhar­den in gebed.

O Maria, trooster van de bedroef­den, houd al uw kin­de­ren in moei­lijk­he­den in uw armen en verkrijg van God dat Hij ingrijpt in zijn almacht om ons te bevrij­den van deze vre­se­lijke epidemie, zodat het leven weer vre­dig en normaal kan wor­den.

We ver­trouwen ons aan u toe, die op onze weg schittert als een teken van red­ding en hoop. O goe­der­tieren, o liefde­volle, o zoete Maagd Maria. Amen.

Terug