Arsacal
button
button
button


Door paus Franciscus benoemd tot lid van de Apostolische Signatuur

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 30 september 2017
Met mgr. Jozef Punt en mgr. Jan van Burgsteden bij paus Franciscus
Met mgr. Jozef Punt en mgr. Jan van Burgsteden bij paus Franciscus
Door paus Franciscus benoemd tot lid van de Apostolische Signatuur

Op zaterdag 30 september is in Rome bekend gemaakt dat paus Franciscus me heeft benoemd tot lid van de Apos­to­lische Signatuur, de hoogste rechtbank van de katholieke kerk, samen met drie kardinalen en een aarts­bis­schop. Dit betekent niet dat mijn overige werzaamheden veranderen.

‘Hoge Raad’

De Apos­to­lische Signatuur is de ‘Hoge Raad’ van de katholieke kerk en oordeelt onder meer over bepaalde vormen van beroep tegen uitspraken van de Romeinse Rota en over een beroep dat tegen beleidsbeslissingen wordt ingesteld (administratieve geschillen). Dit laatste beroep wordt gewoonlijk ingesteld tegen beslissingen van de Con­gre­ga­tie van de Romeinse curie, die de instantie is waar men in beroep gaat tegen beslissingen van vooral bis­schop­pen. De Signatura beoordeelt met name of de besluit­vor­ming op de juiste wijze is gegaan. Hoofd van de Signatura is de Prefect, kardinaal Dominique Mamberti.

Benoemden

Van de vier benoemden ben ik de enige die wat verder van Rome weg woont, ook de enige die nooit in de Signatura heeft gewerkt. De anderen zijn Zijne Eminentie kardinaal Agostino Vallini, die eerder prefect van de Signatura was en tot voor kort de kardinaal-vicaris van Rome en nu met emeritaat is, Zijne Eminentie kardinaal Edoardo Menichelli, tot voor kort aarts­bis­schop van Ancona-Osimo die vroeger eveneens voor de Signatura gewerkt heeft onder meer als secretaris van de prefect, Zijne Eminentie kardinaal Raymond Leo Burke, die tot voor enkele jaren prefect (hoofd) van de Apos­to­lische Signatuur was en Aarts­bis­schop Frans Daneels, die secretaris van de Apos­to­lische Signatuur was en onlangs met emeritaat is gegaan. Het is een gezel­schap van zeer eminente mensen en uitstekende canonisten (deskundigen in canoniek recht) waartussen ik me een beetje klein voel.

Vertrouwen

De benoeming kwam onverwacht. Twee dagen geleden werd ik ervan op de hoogste gesteld, dat was wel een verrassing. Ik was al wel sinds 2003 consultor van de Con­gre­ga­tie voor de clerus.

Ik ben paus Franciscus dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Het is een eervolle benoeming maar een die ook tijd zal vragen. Niet voor niets zijn de andere benoemden kardinalen en bis­schop­pen die - naar ik aanneem - in deze fase van hun leven over iets meer tijd kunnen beschikken. Ik hoop - met Gods hulp - het vertrouwen dat in mij is gesteld niet teleur te stellen.

Terug