Samenleven doe je niet alleen....
Majoor Bosshardt lezing door Burgemeester Halsema
Vrijdag 6 juni was ik aanwezig bij de eerste Majoor Bosshardt-rede. die werd georganiseerd door het Leger des Heils in de Sint Olofskapel, de plaats waar ons bisdom Haarlem-Amsterdam de Nieuwjaarsreceptie houdt. Deze lezing in de geest van de bekende Amsterdamse heilssoldate, werd uitgesproken door burgemeester Femke Halsema.
"Majoor" Bosshardt
"Het gedachtegoed van ‘majoor’ Alida Bosshardt wordt gekenmerkt door onbaatzuchtigheid, liefde voor mensen en betrokkenheid op de samenleving. Haar persoonlijke motto ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen’ is een voorbeeld geworden voor veel mensen, binnen en buiten het Leger des Heils" zo liet het Leger des Heils weten.
Cohesie
Burgemeester Halsema hield - mede vanwege het 750 jarig bestaan van de stad - deze eerste Majoor Bosshardt-rede, met als thema ‘Cohesie in de samenleving’. Zij startte pittig met de Episcopaalse vrouw die als bisschop van die gemeenschap, president Trump bij zijn inauguratie opriep tot inclusiviteit. Wat burgemeester Halsema betreft is tolerantie geen politieke zaak maar een basiswaarde van onze samenleving, die met name oog dient te hebben voor de armsten en meest weerlozen.
Religies en zorg voor de naasten
Zij wees ook op de positieve rol die religies en religieuze achtergronden spelen en in de geschiedenis gespeeld hebben in de zorg voor de zwaksten en in het omzien naar elkaar. Het valt me daarbij wel op dat zij alleen voorbeelden weet te noemen van initiatieven vanuit protestantse en islamitische achtergronden en het leek soms of voor haar de geschiedenis bij de Reformatie begon, als ik me dit wat kritische nootje mag veroorloven. Wel noemde zij even (Middeleeuws) caritatief werk van groepen van burgers, maar zonder dat te verbinden met religie. Het zou goed zijn als iemand haar bijpraatte over de (geschiedenis van de) katholieke caritas in haar stad. Dat zeg ik overigens zonder haar mooie en goed gebrachte lezing te kort te willen doen. Die kwam goed over bij het publiek (waaronder ik).
Aaanwezigen
In de zaal veel mensen uit het Leger des Heils en mensen die in andere verbanden bezig zijn met zorg voor de naasten, de armen, migranten, zoals bijvoorbeeld vertegenwoordigers van vluchtelingenwerk, reclassering en vele anderen. Er was een treinstaking, dat was voor mensen die zich hadden aangemeld wel een hindernis, die geleid had tot afzeggingen!
Getuigenis van een rabbijn
Na de lezing van de burgemeester, was er een getuigenis op video van Rabbijn Soetendorp die majoor Bosshardt goed heeft gekend. Vele malen klonk in zijn boodschap het woord "Shalom", vrede. Van harte sloot ik me in gedachten en gebeden aan bij die uitroep: Moge er vrede zijn en recht, voor Israël en voor de Palestijnen. En moge de humanitaire situatie in Gaza drastisch worden verbeterd.
Het was een mooie en boeiende middag in Leger des Heils-stijl, met muziek van heilssoldaten. Leiders en representanten van verschillende organisaties vertegenwoordigden er de pluriformiteit van onze samenleving.