Arsacal
button
button
button
button


Samenleven doe je niet alleen....

Majoor Bosshardt lezing door Burgemeester Halsema

Nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 6 juni 2025 - 478 woorden

Vrij­dag 6 juni was ik aanwe­zig bij de eerste Majoor Bosshardt-rede. die werd geor­ga­ni­seerd door het Leger des Heils in de Sint Olofs­ka­pel, de plaats waar ons bisdom Haar­lem-Am­ster­dam de Nieuw­jaars­re­cep­tie houdt. Deze lezing in de geest van de bekende Am­ster­damse heilssoldate, werd uit­ge­spro­ken door burge­mees­ter Femke Halsema.

"Majoor" Bosshardt

"Het ge­dach­te­goed van ‘majoor’ Alida Bosshardt wordt ge­ken­merkt door onbaat­zuch­tig­heid, liefde voor mensen en be­trok­ken­heid op de samen­le­ving. Haar per­soon­lijke motto ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen’ is een voor­beeld gewor­den voor veel mensen, binnen en buiten het Leger des Heils" zo liet het Leger des Heils weten.

Cohesie

Burge­mees­ter Halsema hield - mede van­wege het 750 jarig bestaan van de stad - deze eerste Majoor Bosshardt-rede, met als thema ‘Cohesie in de samen­le­ving’. Zij startte pit­tig met de Epis­co­paalse vrouw die als bis­schop van die ge­meen­schap, presi­dent Trump bij zijn inauguratie opriep tot inclusivi­teit. Wat burge­mees­ter Halsema betreft is tole­ran­tie geen poli­tieke zaak maar een basis­waarde van onze samen­le­ving, die met name oog dient te hebben voor de armsten en meest weer­lozen.

Religies en zorg voor de naasten

Zij wees ook op de po­si­tie­ve rol die religies en reli­gi­euze ach­ter­gron­den spelen en in de ge­schie­de­nis gespeeld hebben in de zorg voor de zwaksten en in het omzien naar elkaar. Het valt me daarbij wel op dat zij alleen voor­beel­den weet te noemen van ini­tia­tie­ven vanuit pro­tes­tantse en islami­tische ach­ter­gron­den en het leek soms of voor haar de ge­schie­de­nis bij de Re­for­ma­tie begon, als ik me dit wat kri­tische nootje mag ver­oor­lo­ven. Wel noemde zij even (Mid­del­eeuws) cari­ta­tief werk van groepen van bur­gers, maar zon­der dat te verbin­den met religie. Het zou goed zijn als iemand haar bij­praatte over de (ge­schie­de­nis van de) katho­lieke caritas in haar stad. Dat zeg ik overigens zon­der haar mooie en goed gebrachte lezing te kort te willen doen. Die kwam goed over bij het publiek (waar­on­der ik).

Aaanwe­zigen

In de zaal veel mensen uit het Leger des Heils en mensen die in andere ver­ban­den bezig zijn met zorg voor de naasten, de armen, mi­gran­ten, zoals bij­voor­beeld ver­te­gen­woor­digers van vluch­te­lingen­werk, reclasse­ring en vele anderen. Er was een treinsta­king, dat was voor mensen die zich had­den aangemeld wel een hin­dernis, die geleid had tot afzeg­gingen!

Ge­tui­ge­nis van een rabbijn

Na de lezing van de burge­mees­ter, was er een ge­tui­ge­nis op video van Rabbijn Soeten­dorp die majoor Bosshardt goed heeft gekend. Vele malen klonk in zijn bood­schap het woord "Shalom", vrede. Van harte sloot ik me in gedachten en gebe­den aan bij die uitroep: Moge er vrede zijn en recht, voor Israël en voor de Pales­tijnen. En moge de huma­ni­taire situatie in Gaza dras­tisch wor­den verbeterd.

Het was een mooie en boeiende mid­dag in Leger des Heils-stijl, met muziek van heilssoldaten. Leiders en representanten van ver­schil­lende organi­sa­ties ver­te­gen­woor­dig­den er de pluriformi­teit van onze samen­le­ving.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug