Arsacal
button
button
button


Vredeswake met paus Franciscus

nieuws - gepubliceerd: zondag, 8 september 2013
Paus Franciscus verwelkomt de icook van de 'Salus populi Romani'
Paus Franciscus verwelkomt de icook van de 'Salus populi Romani'

Zaterdag­avond 7 september vond op het Sint Pieters­plein een gebedswake plaats om te bidden om vrede voor Syrië, het midden oosten en heel de wereld. Zo'n 100.000 mensen namen aan de vier uur durende wake deel, waaronder de mede­wer­kers van de Haarlemse diocesane curie en ikzelf. Paus Franciscus riep op tot vergeving, dialoog en verzoening als enige weg naar vrede.

De prachtige toespraak van de paus is onder meer op de Vaticaanse website na te lezen. Ook ver­te­gen­woor­digers van de Joodse godsdienst en Moslimleiders waren aanwezig evenals ver­te­gen­woor­diger van Oosterse kerken. Oecumenisch Patriarch Bartholomeus van Constantinopel, geestelijk leider van de orthodoxen had zich bij de oproep van de paus tot vasten en gebed aangesloten. De Grootmoefti van Damascus (Syrië) had zich met het initiatief van de paus ver­bonden door eveneens voor de zaterdag een vastendag af te kondigen.

Voor de wake was de icoon van Maria, de Salus Populi Romani, naar het Sint Pieters­plein gebracht. Na de ontvangst van de icoon door paus Franciscus begon de wake met een bemediteerde rozen­krans, gevolgd door de overeging van de paus, waarna het heilig sacrament werd uitgesteld. Na stiltes, gebeden en lezingen werd de (verlengde) lezingendienst gebeden en gaf de paus, die heel de tijd aanwezig was, de zegen met het Aller­heiligste.

Bijzonder was de mooie sfeer: steeds was het bij­voor­beeld doodstil als er weer een moment kwam van stille aanbidding.

Laten we hopen en bidden dat de inzet van de paus - die ook geschreven heeft aan de G20 in Sint Petersburg en de ambas­sa­deurs bij de heilige Stoel bijeen groepen heeft om over deze vredesvraagstukken te spreken - succes heeft!

Terug