Arsacal
button
button
button
button


Zoeken

Zoek pagina's met de zoekwoorden:

én én


Zoekresultaten voor “nietigverklaring”

info - woensdag, 3 juni 2020
Overzicht van publicaties, vertalingen en interviews van Mgr. Hendriks of waaraan hij heeft meegewerkt.



Het huwelijk als gevangenis?
artikel_overig - woensdag, 27 november 2019
Minister Sander Dekker is opnieuw met plannen gekomen om invloed van religieuze gemeenschappen in het (semi)publieke domein te weren. Dit keer gaat het om ‘de beëindiging van de religieuze verbintenis’ waardoor de ene echtgenoot de andere in vrijheid belet. De burgerlijke rechter zou hier uitkomst moeten gaan bieden. Wat ik van dit plan vind?



Het Motu Proprio Mitis Iudex en vervolgdocumenten
artikel_canoniekrecht - woensdag, 30 mei 2018
Woensdag 30 mei heb ik een lezing gehouden voor de medewerkers van het Officialaat (kerkelijke rechtbank) van de bisdommen Utrecht, Rotterdam, Breda, Groningen-Leeuwarden en ’s-Hertogenbosch over de hervorming van het huwelijksproces die paus Franciscus in 2015 is begonnen. De tekst ervan vindt U hier.



Nieuw nummer Recht, Religie en Samenleving verschenen
nieuws - dinsdag, 22 augustus 2017
De nieuwe aflevering van het tijdschrift Recht, Religie en Samenleving is verschenen. Dat biedt alle informatie over de huwelijksprocessen die paus Franciscus heeft veranderd.



Mgr. Martin de Groot wordt ‘promotor iustitiae’
nieuws - woensdag, 10 mei 2017
Op woensdag 10 mei kwamen de medewerkers van het Officialaat van het bisdom Haarlem-Amsterdam bij elkaar voor een ontmoeting en om de belangrijke taak waar zij voor staan te bespreken. Paus Franciscus heeft veel nadruk gelegd op het belang van zo’n Officalaat dat kijkt naar de mogelijke nietigheid van zo’n huwelijk. De procedure geeft inzicht in de waarheid en werkt helend.



Die ene voetnoot en de praktijk van het interne forum
artikel_overig - zaterdag, 7 mei 2016
Heeft Amoris Laetitia, de Apostolische Exhortatie van paus Franciscus, de kerkelijke leer veranderd? In voetnoot 351 van de Exhortatie wordt gezegd dat personen die in irreguliere situaties leven in bepaalde gevallen de hulp van de sacramenten kunnen ontvangen. Maar als de paus zoiets belangrijks verandert, waarom heeft hij dat dan in een voetnoot gedaan? Of wilde de paus het een beetje stiekem doen?



artikel_canoniekrecht - zondag, 1 mei 2016
Het kerkelijk wetboek stelt dat wie uit schuldige nalatigheid op onwettige wijze een handeling van kerkelijke macht of bediening of taak stelt of nalaat met schade voor een ander, moet worden gestraft. Wie misbruik maakt van een taak of kerkelijke macht, moet eveneens worden gestraft naar gelang de ernst van zijn handelen of nalaten. Dat geldt voor ieder die kerkelijke verantwoordelijkheid draagt, ook voor een diocesane bisschop.



Nieuwe Exhortatie van paus Franciscus verschenen
nieuws - vrijdag, 8 april 2016
Op vrijdag 8 april is het pauselijk document verschenen dat geschreven is naar aanleiding van de laatste bisschoppensynodes over huwelijk en gezin: de postsynodale apostolische exhortatie Amoris Laetitia, gedateerd op 19 maart van dit jaar. Het is een van de omvangrijkste pauselijke documenten ooit.



nieuws - woensdag, 9 september 2015
Op de websites van Katholiek Nieuwsblad en van omroep RKK is de weerslag te vinden van twee interviews over de nieuwe motu proprio's waarmee paus Franciscus de procedures heeft vereenvoudigd om de nietigheid van huwelijken vast te stellen.



nieuws - dinsdag, 8 september 2015
Paus Franciscus heeft de nietig­ver­klarings­procedure voor huwelijken sterk vereen­voudigd. Op de website van het katholiek nieuwsblad heb ik een eerste reactie gegeven op de nieuwe bepalingen die in twee motu proprio's zijn vervat, waarmee de paus een aantal canones van het wetboek voor de Latijnse Kerk en de codex voor de katholieke oosterse kerken wijzigt. De nieuwe bepalingen worden van kracht op 8 december, begin van het heilig jaar van de barmhartigheid.



Werkdocument verschenen
artikel_overig - vrijdag, 28 augustus 2015
Voor gezinnen is het geen gemak­ke­lijke tijd: veel relaties lopen stuk, er zijn veel een-ouder­gezinnen. Gezinnen hebben vaak over­volle programma’s waar­door het moeilijk is tijd te vinden voor elkaar; kinderen groot brengen is een opgave, ook finan­cieel. Veel mensen trouwen niet meer. Het gezin en het huwelijk staan dus flink onder druk. Paus Franciscus leeft mee en wil dat de hele kerk zorg heeft voor mensen die het verdriet ervaren van gebroken relaties.