Nieuwe katholieken bijeen
Het lijden zin of is stervenshulp de uitkomst?
Zaterdag 15 oktober kwamen in het Diocesaan centrum in Heiloo de ‘nieuwe katholieken’ bijeen: mensen die in het afgelopen jaar katholiek zijn geworden. Ik was onder meer gevraagd om over de zin van het lijden te spreken. Met de plannen van minister Schippers in alle media was het gelijk een actueel thema.
Een veertigtal mensen waren gekomen om deze dag mee te maken. Dat zijn niet alle nieuwe katholieken. Het blijkt altijd wel doorslaggevend of een parochie er werk van maakt of niet om de nieuwe katholieken uit te nodigen. Ook is het waar dat sommige parochies ieder jaar een (soms zelfs flinke) groep toetreders hebben terwijl dat in andere gebieden weinig voorkomt.
Roy Peters vertelde over zijn weg naar de kerk waarover hij ook een mooi boek heeft geschreven en waarover hij ook op TV een keer heeft verteld. Op het middaguur vierden we samen de Eucharistie, waarbij ik heb gepreekt naar aanleiding van de lezingen over het innerlijk oog, wat op een bekeringsweg belangrijk, ja doorslaggevend is: een innerlijk aanvoelen van Gods werkzaamheid en aanwezigheid heeft de nieuwe katholieken uiteindelijk tot de kerk gebracht al spelen ook mensen daar een rol in.
In de middag heb ik over het thema van de zin van het lijden gesproken. Wat de actualiteit van dit moment betreft, heb ik onder meer het volgende gezegd:
"De zin van het lijden is de laatste dagen volop in het nieuws nu minister Edith Schippers een regeling aankondigde om stervenshulp mogelijk te maken voor mensen die klaar zijn met het leven. De SP reageerde en onderstreepte het cynische karakter van de voorstellen: op de zorg wordt bezuinigd, die is totaal uitgekleed en nu komt het kabinet met stervenshulp voor ouderen! Het voorstel van het kabinet gaat uit van de mens als individu die zichzelf ontplooien kan, niet afhankelijk is en zelf de regie voert over zijn leven. Maar wanneer is een mens gelukkig?
Als iemand lijdt, willen wij helpen. Maar wat is helpen? In onze maatschappij die euthanasie en stervenshulp aanbiedt als oplossing voor het probleem van het lijden heeft dat een dubbelzinnige betekenis. Dat “helpen” betekent dan: “ik zal je aan je einde helpen”.
Terwijl het lijden eigenlijk een schreeuw om liefde is, om aandacht en nabijheid.
Wat me zelf afschrikt als ik eraan denk dat ik ouder wordt en op een dag misschien moet lijden, is niet zozeer het lijden zelf, alswel de vrees - mij ingegeven door een maatschappij waarin alleen de zelfredzame mens telt - dat ik niet door hartelijke liefde van mensen omgeven zal zijn en dat ik niet degene zal kunnen zijn die ik ben, dat er geen respect voor mijn persoon (en mijn geloof en priesterschap) zal zijn".
Aan het einde van de dag was er de mogelijkheid om vragen te stellen over allerlei thema's.
Ook was er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en dat werd door de deelnemers aan deze dag ook bijzonder gewaardeerd.