Speeddates met God gewijden
Een programma voor Roepingenzondag
Zondagmiddag 25 april was er een klooster speeddate georganiseerd door het jongerenpastoraat van het bisdom Groningen-Leeuwarden en het bisdom Haarlem-Amsterdam, waarin ook mgr. Ron van den Hout en ik een aandeel hadden. Hoe kom je te weten wat je roeping is? Daarover ging mijn bijdrage.
Dominicanen, Franciscanen, Blauwe zusters en een kluizenaar waren bij het programma betrokken over kloosterroepingen. Er was 'concurrentie' want ook onder meer Benedictijnen hadden een roepingenprogramma, maar er waren toch dertien deelnemers.
Aan het begin van het programma heb ik iets verteld (zie onder) over het onderscheiden van een roeping, daarna gingen de deelnemers uit elkaar in ‘break out rooms’ naar gesprekken met leden van verschillende kloosterordes, aan het einde kwamen we weer digitaal bij elkaar voor het bidden van de vespers met korte aanbidding, waarin mgr. Van den Hout voorging.
Je roeping leren kennen
Welkom allemaal!
Geweldig dat jullie meedoen met deze speeddate, die een kennismaking is met allerlei vormen van roeping om een aan God gewijd leven te leiden.
Geen reclame!
Het gaat er vanmiddag niet om dat priesters, Godgewijden of kloosterlingen reclame maken, zo in de zin van: Hier moet je zijn! Dit is leuk, goed en aantrekkelijk. Nee, het gaat erom verschillende soorten roepingen te leren kennen, iets beter te begrijpen wat zo’n levenskeuze inhoudt, hoe zo’n weg eruit ziet. Maar jij moet wel God het werk laten doen, want roeping is niet “O, dat wil ik ook wel!”.
Je roeping leren kennen door kennis van de roepingen
Hoe kom je dan te weten wat je roeping is? Nou, het is wel heel goed om beter te kunnen begrijpen wat de verschillende roepingen inhouden, want als je niet weet wat het is, kun je ook niet kiezen.
Je roeping leren kennen door ‘onverschilligheid’ en openheid
Maar verder gaat het erom dat jij je opent voor God en ‘onverschillig’ wordt, daarmee wordt niet bedoelt dat niks je interesseert en je overal je schouders over ophaalt, maar wél een ‘heilige onverschilligheid’ en dat betekent dat je van binnen vrij wordt, zodat God het mag zeggen. En daarvoor moet je altijd eerst een beetje afstand nemen van waar jij jezelf toe getrokken voelt om meer open te staan voor de wil van God. Het gaat erom dat je voelt en beleeft “Hij mag me die kant op sturen of die kant of nog een andere kant, ik wil alleen maar Zijn wil doen”. In die zin moet je dus altijd eerst een beetje onverschillig worden, dat wil eigenlijk zeggen dat je de keuze in Gods handen legt. Als je die openheid, die innerlijke vrijheid hebt (“Heer, het mag ook iets anders zijn...”) dan kun je veel meer afgaan op wat je ervaart dat God in je hart heeft gelegd.
je moet dus ook niet kiezen voordat je gekozen hebt bijv. door alvast ergens te gaan wonen waar je misschien mogelijk roeping voor hebt. Dan vul je in, zonder Gods tijd af te wachten.
Innerlijk aanvoelen van je roeping
Ieder mens heeft een roeping, ook jij, omdat God een bedoeling heeft met je leven. Iedereen heeft een roeping om God te dienen, jij ook en dus door je woorden, je daden, je leven iets goeds door te geven, iets moois uit te stralen, iets van God zichtbaar te maken en te bouwen aan Zijn koninkrijk.
Je kunt een roeping hebben in kleinere en veranderbare dingen: bijv. om een zieke te verzorgen, iemand te helpen, een studie te doen enzovoorts; en er is een roeping voor de grote keuze: wat ga ik doen met mijn leven? Bijvoorbeeld: ga je trouwen? Word je priester? ga je naar een klooster en zo ja: welke orde? Blijf je ongehuwd?
Als je open staat voor wat God van je wil, voel je ergens aan of een bepaalde weg voor jou is of niet.
Je talenten en je roeping
Natuurlijk, je talenten wijzen je al een weg. Als je iets goed kunt, als je bepaalde gaven hebt gekregen, wil Onze Lieve Heer daar zeker iets mee doen. Hij heeft die talenten niet voor niets gegeven. Maar je kunt ook talenten ontwikkelen en soms ziet God een heel andere weg dan jij om die talenten te kunnen inzetten. Hoe jij denkt over je talenten en hoe je die wilt inzetten, zegt dus nog niet alles.
Je roeping leren kennen door in een goed geestelijk klimaat te leven
Heel belangrijk is de sfeer waarin je leeft. Als je heel heidens leeft, moet je je niet verbazen dat God er maar moeilijk doorheen komt. Om een roeping te kunnen ontdekken, moet je je op God instellen. Hoe je dingen, gebeurtenissen, God en mensen ervaart, heeft te maken met de sfeer waarin je je bevindt. Alphonse Ratisbonne ging een kerk binnen en voor de eerste keer in zijn leven heeft hij toen duidelijk Gods aanwezigheid ervaren. Zo gebeurt het vaak. Veel mensen ontdekken Gods wil voor hun leven bij een aanbidding, in Lourdes, het lezen van de bijbel, een gesprek met een priester, enzovoorts.
Je roeping vinden door een geestelijk leven te leiden
Om je roeping te kunnen vinden is het dus belangrijk je op God in te stellen, ik noem een paar dingen: als je oppervlakkig leeft, verkeerde keuzes maakt, wordt het lastig God te leren kennen. Wat wel goed helpt is: de bijbel lezen, je geloof leren kennen, antwoorden zoeken op vragen. Dat is meer iets van het verstand. Het is belangrijk dat ook je hart meedoet: probeer de gaven zien die God je gegeven heeft: wees dankbaar voor de dingen, voor je leven, voor dierbare mensen; probeer Gods hand in je leven te zien: hier heeft Hij mij geleid; herinner je (schrijf het misschien op) wanneer en hoe je Gods aanwezigheid hebt gemerkt; bedank alvast voor de moeilijkheden en tegenvallers die op je levensweg komen en vraag dat je alles goed uit Gods hand mag kunnen aannemen. Bid ook met Maria. Breng offers (ontzeg je iets, doe iets goeds wat je eigenlijk niet graag doet of wat je moeite kost, enz.). En zet stappen in je geloof; stilstand is achteruitgang. Je geloof heeft steeds nieuwe impulsen nodig, zo blijft het levend, nieuw en fris.
Probeer bijvoorbeeld een stille dag van gebed en meditatie te doen of las een stille tijd in je dag in. Je zult zien wat een goede uitwerking dat heeft! Innerlijke rust en stilte zijn belangrijk om God te vinden en dus ook om je roeping te ontdekken. Leef regelmatig en besteed liefst vaste tijden aan gebed, de Mis. Als je het nog niet doet, is het goed om een begin te maken met biechten. Klamp maar gerust een priester aan, die helpt je wel op weg.
Je roeping leren kennen door vertrouwen te houden; nooit wanhopig worden
Je moet nooit denken dat je al perfect moet zijn, nooit wanhopig worden als iets weer niet lukt. Wat denk je: kan iemand die altijd ruzie zoekt, zijn handen niet thuis kan houden en klappen uitdeelt, gokverslaafd is, afgereisd was naar een conflictgebied om daar als strijder mee te kunnen vechten, zou dat een heilige kunnen zijn? Jawel, dat kan. Voor God is niets onmogelijk. Maar je kunt je voorstellen dat als iemand zo was, zijn roeping ook iets heftigs werd: hij ging pestlijders verplegen: het was de heilige Camillus de Lellis (+ 1614).
Laat je bij de zoektocht naar je roeping en naar de weg die God met jou wil gaan, nooit ontmoedigen: ontmoediging is iets van de duivel.
Je roeping is iets moois!
God heeft iets moois voor je weggelegd, een prachtige roeping. Zeker, soms vraagt hij iemand een heel moeilijke roeping te vervullen, iets dat je niet wilt en zelf nooit spontaan gekozen zou hebben. Maar je kunt er altijd op vertrouwen dat God - als Hij je tot iets roept - je ook zal helpen om er iets moois van te maken