Het Ad Limina bezoek - de eerste dag
Op de eerste dag vierden we de Eucharistie onder in de crypte van de Sint Pieter bij het graf van de apostel Petrus. Na een snel ontbijt begonnen de bezoeken aan de eerste Dicasteries (zoals de Curie-organen sinds juni j.l. heten): het Dicasterie voor de Evangelisatie, het Dicasterie voor de eredienst en de sacramenten en het Dicasterie voor de Instituten van Gewijd Leven en de Sociëteiten van Apostolisch Leven (het curiedepartement voor de religieuzen).
Kardinaal Eijk was de hoofdcelebrant deze dag. De Mis werd gevierd in de ruimte voor het graf van Petrus waar na afloop van de viering de geloofsbelijdenis werd gebeden.
Evangelisatie
Bij het Dicasterie voor de evangelisatie was er een verrassing, althans voor mij: het Dicasterie blijft zelfstandig opereren, los van het Dicasterie voor de evangelisatie van de volkeren, hoewel beide in de nieuwe organisatie van de curie verbonden zijn. Mgr Fisichella ontving ons als pro- prefect en vertelde dat paus van heel het Dicasterie de prefect is. Met hem en Mgr. Graham Bell spraken we over de vraag hoe we een goede relatie kunnen opbouwen met de cultuur van de jongeren voor wie de smartphone tot hun levensvorm behoort. Zowel Mgr. Fisichella als later kardinaal Roche beklemtoonde het belang van het hernieuwd ambt van catechist. Ook de inzet voor de families en bedevaarten werd beklemtoond als belangrijk voor de evangelisatie nu de continuïteit van de overdracht van het geloof in de gezinnen grotendeels verdwenen is. De pro- prefect noemde ook de missionarissen van barmhartigheid, een initiatief om mensen te helpen in het reine te komen met hun verleden, dankzij de grote bevoegdheden die deze missionarissen krijgen.
Eredienst
Daarna volgde het bezoek aan het Dicasterie voor de eredienst en de discipline van de sacramente, waar kardinaal Roche ons ontving met zijn staf, onder wie de ondersecretaris, bisschop Aurelio García Macias. De kardinaal onderstreepte in zijn toespraak het belang van het ambt van catechist, de liturgische vorming en het belang van het motu proprio Traditionis Custodes met de antwoorden die het Dicasterie terzake had gegeven. Verlies de moed niet, zo hield de kardinaal ons voor, en zorg voor ‘missionary outreach’, nabijheid bij de mensen door huisbezoek en door een goed verzorgde liturgie, waarvan we de kracht niet moeten onderschatten. Hij vertelde het verhaal van een parochie waar de nieuwe pastoor moest ontdekken dat er geen lijst van zieken was. Hij deed een oproep om de namen van zieke mensen te geven en kreeg meer dan tweehonderd adressen!
Religieuzen
Tenslotte bezochten we het Dicasterie voor het gewijde leven en de sociëteiten van apostolisch leven (voor de religieuzen). Door de richtlijnen voor de diocesane religieuze instituten, opgesteld samen met de religieuzen ( KNR), is er een belangrijke stap gezet in het omgaan met situaties van instituten die geen leden meer hebben om het instituut te besturen. Ook was er een terugblik op de behandeling van het seksueel misbruik, wat een inspanning was die de bisschoppen samen met de religieuzen hebben geleverd.
Alle bisschoppen deden deze bezoeken samen, ook mgr. Smeets was overal bij aanwezig. Alleen mgr. Liesen van Breda kon helaas niet meegaan door de behandelingen die hij moet ondergaan.