Verklaring ‘Dignitas infinita’ onderstreept de waardigheid van ieder mens
Iedere mens, onafhankelijk van zijn afkomst, ras, beperking, geslacht, bezit een onvervreemdbare waardigheid, want die mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Deze centrale boodschap van de christelijke antropologie wordt herhaald, uitgewerkt en onderstreept door de nieuwe Verklaring van het Dicasterie voor de geloofsleer.
Voorbereiding
Vijf jaar is het Dicasterie bezig geweest met de voorbereiding. Paus Franciscus heeft in de laatste fase nog een nieuwe dimensie laten toevoegen op basis van de Encycliek Fratelli tutti. Volgens een mededeling van de paus zelf tijdens een congres in Rome heeft ook kardinaal Eijk eraan meegewerkt.
Intrinsieke waardigheid
De waardigheid van de mens is een gave van God en intrinsiek aan de persoon, het is een waardigheid die niet kan worden geclaimd en die onverdiend is, zo betoogt de Verklaring in een deel over de Bijbelse achtergronden. Die waardigheid omvat ziel en lichaam en berust vooral op het feit dat de mens bekwaam is tot en is geroepen tot gemeenschap met God. De rechten van een mens verliezen hun kracht als die niet zijn gefundeerd op de ontologische werkelijkheid, het wezen van de mens. Rechten van de mens gelden in alle omstandigheden en kunnen niet door een oordeel van een persoon of de situatie terzijde worden geschoven. Ze zijn objectief en niet afhankelijk van een persoonlijk oordeel of sociale acceptatie. Vrijheid is niet genoeg om te kunnen leven volgens onze menselijke waardigheid, want vaak moet onze vrijheid worden bevrijd, omdat die nogal eens de voorkeur geeft aan kwaad boven goed.
Schendingen
Onder de schendingen van de menselijke waardigheid noemt de Verklaring de extreme armoede van zoveel mensen, oorlog, vernederende arbeidsomstandigheden van migranten, mensenhandel, seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen, abortus - de Verklaring noemt in dit verband het misleidend gebruik van verzachtende termen als zwangerschapsonderbreking die het kwaad van abortus moeten verhullen -, draagmoederschap, euthanasie en hulp bij zelfdoding, het marginaliseren van mensen met een beperking, de opgekomen gendertheorieen, geslachtsverandering (transseksualiteit) en grensoverschrijdend geweld op internet. Op elk van deze thema' s gaat de verklaring meer uitgebreid in.
De Verklaring is gedagtekend op 2 april, verjaardag van het sterven van paus Johannes Paulus II.
- Lees hier de hele verklaring in de Engelse taal (Press.vatican.va)