Op audiëntie bij de paus
Tulpen uit Amsterdam!
In de ochtend van 4 mei werden het koor van de Sint Nicolaasbasiliek en een afvaardiging uit Amsterdam in audiëntie ontvangen door paus Franciscus. Verslag van een mooie ervaring!
De toespraak van paus Franciscus tot de Amsterdamse pelgrims vindt U hier (Nederlandse vertaling: zie onder):
Bisdom Haarlem-Amsterdam - Nieuws
Drukte in Rome
Het is momenteel niet zo gemakkelijk bij de bronzen poort te komen die vanaf het Sint Pietersplein toegang geeft tot het ‘Apostolisch paleis’ zoals de officiële pauselijke gebouwen worden aangeduid. Al vanaf ’s morgens heel vroeg stond er een lange rij van mensen om de Sint Pieter binnen te kunnen gaan. De tijd na Pasen is wel de drukste periode in Rome en die rij van wachtenden groeit in de loop van de dag aan tot een dikke rij van vele tientallen meters! Wat zal het worden in het heilig jaar dat we volgend jaar gaan vieren, waarin vele pelgrims worden verwacht? Nu al zijn er overal werken bezig om de verkeers- en pelgrimsstroom beter te kanaliseren, dus hopelijk zal er ook voor de drukte rond de Sint Pieter een oplossing komen.
Op weg naar de paus
We waren gelukkig goed op tijd en over vele trappen en door allerlei gangen bereikten we de zaal van het Comsistorie waar onze audiëntie werd gehouden. Voor een zwangere vrouw (haar kindje werd door de paus later speciaal gezegend) en een oudere heer werd de lift beschikbaar gesteld. Op een binnenplein stond de Zwitserse garde al in het gelid en stonden verschillende hoogwaardigheidsbekleders klaar. Dat was niet voor ons, ook de bondspresident van Zwitserland kwam op bezoek.In de zaal aangekomen moesten we nog geruime tijd wachten, de paus was door de andere audiënties wat vertraagd. Maar dat was geen probleem: het koor Diga Maris zong nog iets en de zaal zelf was al prachtig om te bekijken.
Aanwezigen
Onder de aanwezigen bevonden zich natuurlijk de leden van het koor van de Sint Nicolaasbasiliek, het bestuur van de Katholieke Stichting tot Bevordering van Welzijnswerk ( KSBW), leden van de familie Russell, Z.M. Ambassadeur bij de Heilige Stoel Z.Exc. mw. Annemieke Ruigrok, de heer Ed Nijpels en mw Maria Martens, beiden met de Friezenkerk verbonden, de heer Nijpels is ook inwoner van Amsterdam en diocesaan; mgr. Karel Kasteel was er en natuurlijk de deken van Amsterdam, Eric Fennis, de deken van Meerlanden, Eugene Jongerden, de pastoor van de Obrechtkerk, Jacques Quadvlieg en bestuursleden en past. Eric van Teijlingen, hoofdredacteur van Samen Kerk.
Vanuit de staf van ons bisdom was vicaris generaal mgr. Bart Putter aanwezig, de algemeen econoom de heer Thom van der Steen en ik.
Paus Franciscus
De paus kwam lopend binnen, al is duidelijk dat hem dit moeite kostte. Vervolgens hield hij de toespraak die intussen op de website van het Vaticaan is gepubliceerd. Voor alle deelnemers was er een Engelse vertaling. De paus voegde aan zijn voorbereide toespraak toe dat Amsterdam zo' n mooie stad is. Hij is er inderdaad geweest, vroeger als jonge Jezuïet. Vervolgens kregen alle aanwezigen de gelegenheid de paus persoonlijk te groeten. Hierbij werd ook de nieuwe tulpensoort aangeboden die de naam heeft gekregen van de laatste Encycliek van de paus: Fratelli tutti (zie onder). De paus bekrachtigde deze naamgeving met zijn handtekening op het certificaat. Terzijde stond een kopie van een Delfstblauwe tulpenvaas opgesteld met enkele andere tulpen.
De paus begroette iedereen zeer vriendelijk. Ik heb hem hierbij het boek ‘Amsterdam’ aangeboden met voorin iets geschreven. Dat kunt u zien op de foto... Verschillende andere geschenken werden aan de paus aangeboden.
Aan het eind van de audiëntie werd een groepsfoto gemaakt. De foto's zullen op de website photo.vaticanmedia.va te bewonderen en te bestellen zijn.
De tulpen
Tijdens de audiëntie werd dus de Fratelli Tutti tulp gepresenteerd. Deze tulpen, wit van kleur met een geel hart, willen ons verlangen uitdrukken dat inderdaad de waarden waar deze Encycliek voor strijdt, meer en meer tot uiting zullen komen. Hier ligt een band van onze audiëntie met de dagen van 4 en 5 mei (dodenherdenking en Bevrijdingsdag) en met het komende jubileum van Amsterdam dat een zeer internationale stad is geworden. De tulp is een uitdrukking van ons verlangen dat alle mensen als broeders en zusters zullen leven in vrede en vrijheid, met de hoop en het gebed dat de leiders van de volkeren zullen werken aan de afbouwen van spanningen, gericht op vrede door vredesonderhandelingen waardoor een rechtvaardige vrede hopelijk mogelijk wordt. Die kan niet bereikt worden zonder een beter verstaan van alle belangen en verwachtingen. Laten we bidden om vrede en broederschap! Juist in deze dagen!
Te vroeg?
Zijn we niet te vroeg om nu al aan het komende jubileum van Amsterdam te denken? Daarop zou ik willen zeggen: wat Amsterdam gaat vieren is het moment waarop de naam van de stad voor het eerst vermeld is, voorzover wij weten. Daarvoor was het de kerk die land gaf waarop de nederzetting kon ontstaan, de stadsrechten werden weer wat later door de bisschop gegeven. Als katholieke kerk willen we er graag bij betrokken zijn en als we nu aan het begin, voor de viering van het jubileum deze geste stellen, past dat gezien de historie wel goed. Zo is het ook begonnen...
TOESPRAAK
GROET VAN PAUS FRANCISCUS AAN HET KOOR VAN DE BASILIEK VAN AMSTERDAM
Dierbare broeders en zusters,
Een hartelijk welkom aan jullie, pelgrims uit Amsterdam: aan de bisschop mgr. Jan Hendriks, en aan Zijn Excellentie de heer Ed Nijpels, aan de bestuursleden van de Katholieke Stichting ter bevordering van Welzijnswerk van Amsterdam, aan de familie Russell, de rector en het koor van de basiliek van de H. Nicolaas en aan U allen.
De aanleiding van uw bezoek is de 750e verjaardag van de stad Amsterdam, waarvan de vieringen dit jaar zullen beginnen.
De wortels en de opkomst van de stad zijn verbonden met het geloof en de katholieke kerk. Een belangrijk moment in die geschiedenis wordt gevormd door het Eucharistisch wonder dat in 1345 plaats vond en nog steeds wordt herdacht met een Stille Omgang en de aanbidding van het heilig Sacrament.
Tegelijkertijd is Amsterdam een stad waar velen zich inzetten voor de armen en de migranten, in verbinding met het werk van de zusters van Moeder Teresa, het Drugspastoraat, met de Gemeenschap van Sant’ Egidio en de vele andere initiatieven.
Bovendien is Amsterdam een stad met vele nationaliteiten, die geroepen zijn om als broeders en zusters samen te leven. Juist de kerken zijn plaatsen waar mensen van allerlei sociale en culturele achtergronden samenkomen. Ik dank U, ik dank U zeer voor uw inzet daarvoor.
Ik wens U allen dat U kunt leven en werken in uw mooie stad met Gods zegen, zodat U met vreugde getuigenis kunt geven van het geloof en de concrete liefde voor de naaste, bezield en gesterkt door de Eucharistie. Moge Uw inzet de broederschap en de solidariteit onder de bewoners van de stad Amsterdam blijven versterken.
De maagd Maria, moeder van alle mensen, moge U bewaren in het geloof, in de hoop en de liefde. Ik zegen U van harte en ik begeleid U met mijn beste wensen. En, alstublieft, ik vraag U om voor mij te bidden.