Nationale bedevaart: Santa Maria Maggiore en receptie ambassadeur
Woensdag 30 april kwam de hele nationale bedevaart samen in de Santa Maria Maggiore en er was een receptie bij de ambassadeur. Maar eerst moest ik verkassen.
Gecanceld
Tijdens de dagen van de nationale bedevaart verbleef ik in een priesterhotel vlakbij het Vaticaan. Daar zou ik eigenlijk zijn samen met de Seminaristen van ons bisdom, maar die reservering werd gecanceld vanwege het overlijden van de paus. De Seminaristen hebben gelukkig een goed en betaalbaar hotel gevonden, wel iets verder weg, maar vlakbij een metrostation. Ik mocht blijven tot deze woensdag, gelukkig vond ik daarna onderdak in het college van Santa Maria dell’Anima waar twee priesters van ons bisdom wonen.
Waarom er geen plaats was
Geleidelijk werd me duidelijk waarom er geen plaats was in het priester hotel van het Vaticaan voor de Seminaristen en uiteindelijk ook niet voor mij: voor de uitvaart waren er familieleden en kennissen van de paus gekomen, deze week werd Santa Marta ontruimd, het gastenhuis waar de kardinalen zullen verblijven tijdens het conclaaf dat op 7 mei begint. In Santa Marta woont een aantal vaste bewoners en passerende gasten, onder wie nu natuurlijk verschillende kardinalen. Maar voor het conclaaf begint, moet iedereen vertrekken en worden de kamers en verblijfsruimten gecontroleerd op afluisterapparatuur en wat dies meer zij. Dit betekende dat ik deze morgen aan het ontbijt zat met kardinaal Ambongo en kardinaal Sako. Ook verschillende andere kardinalen verbleven al op dit adres.
Santa Maria Maggiore
Aan het begin van de middag verzamelden de pelgrims zich bij de Santa Maria Maggioren, de grootste en oudste Mariabasiliek van de stad, waarvan de bouw na het concilie van Efese (432) is begonnen. Het is een prachtige kerk die onze pelgrims helemaal vulden. Mgr. Woorts was de hoofdcelebrant en predikant.
Graf
In de basiliek is het graf van paus Franciscus, op een prominente plaats in het middenschip, naast de kapel van de Salus Populi Romani, de icoon van Maria die de paus altijd kwam vereren voor en na iedere Apostolische reis en ook toen hij uit het ziekenhuis kwam. Aan het einde van de Eucharistieviering brachten de bisschoppen een kort bezoek aan het graf om de overleden paus te eren. Een grote steen bedekt het graf met op de steen geschreven: "Franciscus". ook omdat het graf nogal verschilt van de stijl van de basiliek trekt het als vanzelf veel aandacht. Dat nodigt uit om deze paus niet te vergeten en voor hem en voor de kerk te bidden.
Receptie
Tegen de avond was er een kleine en heel goed verzorgde receptie bij de ambassadeur van het koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel, H. Exc. Mw. A. Ruigrok. De bisschoppen en de organisatoren en hoofdbegeleiders waren hierbij uitgenodigd. We waren ietwat vroeg en met de hulpbisschoppen van Utrecht, vicaris Cornelissen en de deceremoniarius van het aartsbisdom hebben we nog een cappuccino gedronken (foto). Daar kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn telefoon kwijt was, met de hulp van de krachtige stem van vicaris Cornelissen konden we de taxichauffeur nog staande houden en vond ik in de taxi mijn telefoon (met pasjes) terug. De receptie verliep in een gezellige en ontspannen sfeer, met een hapje en drankje konden we elkaar ontmoeten. Ook kardinaal Eijk had ondanks de drukke bezigheden rond het conclaaf nog tijd gevonden om aanwezig te zijn. Op 1 mei is iedereen vrij van werk, ook de kardinalen hebben geen algemene vergadering.