Arsacal
button
button
button
button


Caritas hoort thuis in het hart van de Kerk

Caritas-lezing

Artikel Overig - gepubliceerd: zaterdag, 17 mei 2025 - 2979 woorden

Zater­dag 17 mei was de caritas-bij­een­komst in het huis van Sant’ Egidio naast de Mozes en Aäron­kerk aan het Waterloo­plein in Am­ster­dam. Het was een mooie dag van (kring)gesprek en ont­moe­ting waarbij allerlei thema's ter sprake kwamen. Aan het begin van de dag heb ik onder­staande Caritas-lezing gehou­den.

De bij­een­komst was geor­ga­ni­seerd en werd geleid door stadsdiaken Colm Dekker. Er waren ver­te­gen­woor­digers van Caritas (of verge­lijk­ba­re instanties) van de pa­ro­chies in het Am­ster­damese, maar ook van daar­bui­ten. Na de lezing was er een pre­sen­ta­tie van vele ini­tia­tie­ven in katho­liek Am­ster­dam op het gebied van de Caritas. En die pre­sen­ta­tie was nog lang niet compleet! Vele aanwe­zigen waren onder de indruk van de mooie projecten.

Ik dank diaken Colm Dekker die de input heeft gegeven voor de lezing.

Caritas hoort thuis in het hart van de Kerk

inlei­ding bij de Caritas­dag Am­ster­dam op zater­dag 17 mei 2025

Caritas of diakonie?

Binnen de katho­lieke Kerk spreken we ge­woon­lijk van “caritas” als het gaat om de zorg voor de armen en noodlijden­den. Dat woord brengt de in­spi­ra­tie tot uitdruk­king van waaruit we naast onze naasten willen gaan staan en waar­mee we deze zorg en inzet geven. “Caritas Christi urget nos” zegt de apostel Paulus: de liefde van Christus beweegt ons (2Kor. 5, 14). Caritas drukt ook het wezen van God zelf uit : Deus caritas est, God is liefde (1 Jo. 4, 7vv). In de pro­tes­tantse wereld gebruikt men ge­woon­lijk het woord “diakonie” dat dienst betekent. De Latijnse vertaling ervan is “ministerium”. Ook het woord “diaken” komt van dezelfde stam, dat woord betekent die­naar, maar die dienst is binnen de katho­lieke kerk veel bre­der dan de dienst aan de naasten die door “caritas” wordt aangeduid. Vandaar dat we binnen de katho­lieke kerk eer­der van “caritas” spreken, al gaat het na­tuur­lijk om dienende liefde. In die zin is het woord “diakonie” wel passend.

Een hobby van paus Fran­cis­cus?

In de afgelopen weken is er veel ge­spro­ken over de overle­den paus Fran­cis­cus. Vrijwel ieder­een noemde daarbij zijn grote aan­dacht voor de armen. Dit zou de indruk kunnen wekken dat de Caritas, de zorg die de Kerk heeft voor de armen, een per­soon­lijke voor­keur of cha­risma van deze paus was. Daarom zou ik graag willen ver­wij­zen naar de titel van de eerste en­cy­cliek van zijn voor­gan­ger, paus Bene­dic­tus: Deus Caritas Est (2005). Deze Latijnse titel wordt meestal ver­taald met: God is (naasten)liefde. Liefde is het wezen van God en kan dus ook niet anders zijn dan het wezen van de Kerk.

De liefde voor de armen hoort bij het wezen van de Kerk zelf. Paus Fran­cis­cus schreef in zijn bood­schap voor de wereld dag van de armen (2021): “Het gelaat van God dat [Jezus] open­baart, is ... dat van een Vader voor en dicht bij de armen. Heel het werken van Jezus beves­tigt dat armoede niet de vrucht is van noodlot, maar een concreet teken van zijn aanwe­zig­heid te mid­den van ons. Wij vin­den Hem niet wanneer en waar wij willen, maar wij herkennen Hem in het leven van de armen, in hun lij­den en behoef­tig­heid, in de soms onmen­se­lijke levens­om­stan­dig­heden waarin zij ge­dwon­gen zijn te leven. Ik word niet moe te herhalen dat de armen ware evan­ge­lis­ten zijn, omdat zij de eersten zijn geweest die zijn geëvangeliseerd en ge­roe­pen om in de zalig­spre­king van de Heer en zijn Rijk te delen (vgl. Mat. 5, 3)”. In de armen herkennen we de Heer die uit liefde voor ons arm is gewor­den

De Kerk, lichaam van Christus

De Kerk heet in de brieven van Paulus “Lichaam van Christus”. Dat betekent dat de kerk de voortlevende Heer Jezus Christus is, wiens wezen liefde is omdat Hij God is, wiens kern van zijn mens-zijn liefde was, dienende liefde, tot op het kruis.
Ecclesia, kerk­ge­meen­schap, betekent zoveel als dat God ons heeft samen­ge­roe­pen. Wij hebben elkaar niet uitgekozen, maar God heeft ons samen­ge­bracht als zijn eigen volk. Kerk-zijn en christen zijn is niet zomaar doen waar wij zin in hebben, maar het is God zelf die de eerste is die in de Kerk handelt. De heilige Geest, de Geest van God is de ziel van de Kerk. Dat is de Geest van liefde. God is liefde, God is ge­meen­schap, en handelt dus ook in de Kerk als liefde. Alles wat wij doen uit liefde bouwt de Kerk op en maakt een spoor van God zelf zicht­baar in onze wereld.

Caritas, een missie van héél de Kerk

In zijn en­cy­cliek Deus Caritas Est zegt paus Bene­dic­tus XVI: “Alles wat de Kerk doet is uiting van een liefde (caritas) die het gehele wel­zijn van de mens nastreeft.” Wat wij binnen de Kerk met de term Caritas aandui­den, is dus nooit alleen maar het bij­zon­dere cha­risma van een spe­ci­fie­ke paus, of van een bis­schop of pastoor die dit toevallig be­lang­rijk vindt, of alleen de verant­woor­de­lijk­heid van de PCI of van enkele actieve pa­ro­chi­anen, maar de verant­woor­de­lijk­heid voor de Caritas ligt altijd na­druk­ke­lijk ook bij iedere gelo­vi­ge en bij de Kerk als geheel. Caritas is dan ook nooit alleen maar ‘een werk­groep in de pa­ro­chie’, maar is het wezen van de Kerk zelf.

Wat is het spe­ci­fie­ke van chris­te­lijke caritas?

Laat ik meteen nog maar een misverstand uit de weg ruimen: Caritas is niet het ‘weldoen’ vanuit de Kerk voor ‘min­der­bedeelde’ mensen. Dit roept name­lijk meteen het beeld op van paternalisme: vanuit de boven­lig­gende positie buig jij je neer om iets te geven aan een arme, kwets­ba­re persoon die af­han­ke­lijk is van jouw hulp. Zo’n vorm van hulp is vrijwel altijd verne­de­rend voor de ont­van­ger, maakt deze af­han­ke­lijk, en heeft weinig te maken met echte chris­te­lijke caritas.

Hét model van chris­te­lijke caritas is Christus zelf. Zoals God zich­zelf in Christus heeft gegeven, moet ook de diaconale ac­ti­vi­teit van de kerk niet zomaar bestaan uit het geven van geld of voedsel of het (laten) opzetten van een mooi project voor mensen die maat­schap­pe­lijk ge­mar­gi­na­li­seerd zijn. Christus benoemt expliciet dat Hij zijn leven niet gaf als boven ons geplaatste, maar als vriend (Joh. 15). Echte chris­te­lijke caritas is dan ook zelfgave en is gericht op vriend­schap. Caritas is naast iemand gaan staan als vriend. Met andere woor­den: niet het behoef­tig-zijn van de ont­van­ger, maar de (wederkerige) relatie moet centraal staan. (Vgl. Deus Caritas Est, 34)

Eucha­ris­tie en caritas

De (zon­dagse) eucha­ris­tie is bij uitstek het moment waarin de Kerk zich­zelf realiseert, maar dit mogen we nooit tegen­over de caritas stellen. De Eucha­ris­tie is juist het vieren en te­gen­woor­dig stellen van de liefde van Jezus tot het uiterste toe: Dit is mijn lichaam, voor jullie gegeven, dit is mijn bloed voor jullie vergogten. Dit heeft Hij voor ons over als vriend!

In de li­tur­gie van de eucha­ris­tie gaat het na­tuur­lijk om het liefdesoffer dat op het altaar plaats­vindt, maar we zijn daar allen in betrokken. Dat wordt bij­voor­beeld tot uiting gebracht door de gaven die uit het dage­lijks leven naar God wor­den gebracht (brood en wijn, de collecte, gaven in natura voor de noden van de wereld, voor de gelo­vi­gen en de Kerk enzo­voort); die gaven wor­den soms vanuit de ge­meen­schap naar voren gebracht om dan geheiligd weer terugge­ge­ven te wor­den als zelfgave van God naar de mens. De eucha­ris­tie is laat daar­mee het hart van God zien die zich­zelf geeft, gebruik makend van het weinige wat wij aan te bie­den hebben. Er is geen eucha­ris­tie denk­baar zon­der dat de hele wereld daarbij betrokken is, als ont­van­ger van Gods zelfgave uit liefde.

Geloven uit zich in daden

Ik denk dat het nu wel goed naar voren is geko­men: het hart van de Kerk is de caritas, want het hart van God is caritas, dienende liefde en dat vieren we in de Eucha­ris­tie. Wij uiten dat in daden van liefde. De heilige Fran­cis­cus heeft gezegd: ‘Verkon­dig het evan­ge­lie, des­noods met woor­den.’ Het klinkt bijna als het motto van Feijenoord (dat klinkt bijna als een vloek in Am­ster­dam), maar we zou­den dat mogen aanpassen tot: weinig woor­den, meer daden, Ieder­een die deelneemt aan de Caritas van de Kerk, verkon­digt het evan­ge­lie in de praktijk.

Gaven­pro­ces­sie

In ver­schil­lende (mi­gran­ten)pa­ro­chies wor­den bij de offerande de gaven voor de armen - al dan niet dansend! - naar voren gebracht, waar ze wor­den gezegend. De kerk­ge­meen­schap komt samen in de eucha­ris­tie om de zelfgave van de Heer te vieren die in liefde en vriend­schap zijn leven geeft voor de mensen. De kerk­ge­meen­schap participeert daarin en wordt met deze gaven ook zelf uitgezon­den. Ik vind het mooi en juich het toe dat wij de onlosmake­lijke band tussen de li­tur­gie en de caritas concreet tot uitdruk­king te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat (ter­ri­to­ri­ale en mi­gran­ten)pa­ro­chies hierin elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren.

Caritas als speer­punt

Toen ik zelf bis­schop van dit bisdom Haar­lem-Am­ster­dam werd, heb ik bij mijn aantre­den de Caritas als een van mijn vier speer­pun­ten benoemd. Ik zei daar toen over:

‘Christen-zijn uit zich in daden. Niemand kan christen zijn zon­der daden van concrete naasten­liefde. In wat we doen voor onze naaste, wordt christen-zijn zicht­baar en concreet. Dáárin wordt dui­de­lijk dat christen-zijn niet om ‘mooie woor­den’ gaat, maar dat het écht is (vgl. 1 Joh. 3, 16-18). De bele­ving van de on­der­lin­ge liefde en de zorg voor armen en mensen in nood, was hét kenmerk van de eerste chris­te­nen. Anderen wer­den daardoor aange­trok­ken en wil­den het evan­ge­lie en de geloofs­ge­meen­schap leren kennen (vgl. Hand. 2, 42-47; 4, 32-36). Caritas is dus een wezen­lijk en aan­trek­ke­lijk aspect van ons kerk- en christen-zijn; inzet voor caritas en vriend­schap met de armen zijn nood­za­ke­lijk.’

De Am­ster­damse caritas-situatie

Naast deze theo­lo­gische onder­bou­wing van de plaats van de Caritas in de Kerk wil ik hier ook meer prak­tisch ingaan, vandaag op de Am­ster­damse situatie.

Aller­eerst ben ik heel benieuwd naar de ver­schil­lende filmpjes als een kleine afspiege­ling van wat er feite­lijk aan Caritas gebeurt in en rond Am­ster­dam. Ik verheug me erop die zo dade­lijk te mogen zien, maar ik wil nu alvast mijn dank uit­spre­ken voor jullie inzet en be­trok­ken­heid. Uit alles wat ik hier­voor heb gezegd mag dui­de­lijk zijn dat jullie niet alleen het gezicht van de Caritas ver­te­gen­woor­digen, maar daar­mee dús ook het gezicht van de Kerk zelf.

Ik ben dus blij met deze gelegen­heid om hier mijn dank­baar­heid en waar­de­ring uit te kunnen spreken, maar wil ook graag dit moment benutten om naar jullie erva­ringen te luis­te­ren en hoop dat dit ook een moment van overleg kan zijn om samen - ieder vanuit onze verant­woor­de­lijk­heid - na te denken over hoe we de Caritas in Am­ster­dam een centralere plek kunnen geven.

Het belang van samen­wer­king in de caritas in Am­ster­dam (en elders)

Waarom vin­den wij de Caritas ín Am­ster­dam be­lang­rijk? Am­ster­dam is een stad met veel kansen én problemen. Dit heeft uiter­aard con­se­quenties voor ons kerk­zijn en voor onze Caritas. Er zijn veel mensen die zich hier­voor inzetten, maar dat gebeurt vaak op kleine schaal en los van elkaar alsof we allemaal op onze eigen eilandjes zitten, en vaak ook nog verborgen alsof we let­ter­lijk onze linker­hand niet willen laten weten wat onze rechter­hand doet. Anders dan de Pro­tes­tantse Diaconie die groot is en de Lutherse Diaconie had­den wij in onze r.k. Kerk al een hele tijd geen ge­za­men­lijke inzet meer voor de Caritas. In 2019 is diaken Colm Dekker aan­ge­steld als Stadsdiaken van Am­ster­dam met als opdracht om ‘de Kerk een diaconaler gezicht te geven’ of - zoals ze in Am­ster­dam zeggen: ‘een diaconaler smoel’. In die opdracht en taak wil hij samen te werken met alle mensen van de Caritas in de ver­schil­lende pa­ro­chies in het Am­ster­damse met de bedoeling om de Caritas ook in de praktijk meer in het hart van de Kerk te verankeren. Van harte hoop en wens ik dat uit de on­der­lin­ge samen­wer­king mooie ge­za­men­lijke caritas-projecten zullen voort­ko­men, die het ware gezicht van de Kerk die caritas is, laten zien.

Ik geef enkele concrete voor­beel­den. Mis­schien zit er ook wel een verhaal uit een van jullie filmpjes bij. We zullen het zien.

Buurt­hulp in de Florawijk

Een recent voor­beeld hoorde ik van Colm Dekker: in Am­ster­dam-Noord ston­den naast De Nieuwe Au­gus­ti­nus­kerk weke­lijks veel mensen buiten in de rij voor de Flora Buurt­hulp (een alternatieve Voedsel­bank). Een van de PCI-leden kon dit niet aanzien en vroeg zich in de PCI-ver­ga­de­ring af of de pa­ro­chie hen niet binnen kon ont­van­gen. Zij is met Colm bij de Buurt­hulp geweest en daarna is het met de pa­ro­chie afgestemd. Nu zitten deze mensen in de pastorie op hun beurt te wachten, en drinken intussen gezel­lig een kopje koffie of thee. Wat een totale omke­ring als we terug­denken aan een eeuw gele­den toen de bouw­pas­toor de arme wijk Flora­dorp inging om geld te vragen voor de bouw van de kerk. Hij werd toen weggehoond. De stenen vlogen hem om zijn oren. Het verhaal wil zelfs dat ze de kerk daarom toen hebben genoemd naar de heilige Stephanus, die door steni­ging om het leven kwam! En nu voelen de arme mensen uit het­zelfde Flora­dorp zich welkom in de kerk en zijn dank­baar. De Kerk heeft voor hen een ander gezicht gekregen.

Ini­tia­tie­ven tij­dens de Corona­pan­de­mie

De corona­pan­de­mie heeft we­reld­wijd onze samen­le­ving ontwricht. In Am­ster­dam had­den veel van de mi­gran­ten­paro­chies het extra zwaar te ver­du­ren, vooral waar zij veel onge­do­cu­men­teer­den onder hun pa­ro­chi­anen had­den. Ik heb het zeer ge­waar­deerd dat pa­ro­chies als de All Saintsparish - waar ik morgen kom -en de Frans­spre­kende pa­ro­chie Notre Dame de tous les peuples juist in deze periode veel meer aan Caritas zijn gaan doen. Bij All Saints mocht ik de soepkeuken openen. Niet alleen had de pa­ro­chie zelf nau­we­lijks inkomen, zij ston­den ook klaar voor hun pa­ro­chi­anen die hun werk kwijtraakten en hielpen ook nog anderen buiten hun eigen pa­ro­chies door eten en kle­ding te maken, in te zamelen en uit te delen. In veel andere pa­ro­chies zijn er bij­voor­beeld rond Kerst­mis concrete acties geweest om mensen in hun een­zaam­heid toch nabij te zijn.

Uitwisseling en overleg

Toen het na corona weer moge­lijk was om samen te komen, zijn jullie hier bij elkaar geweest vanuit ver­schil­lende mi­gran­ten­paro­chies én ter­ri­to­ri­ale pa­ro­chies (die meer en meer in regio’s geor­ga­ni­seerd zijn). Altijd wer­den daarbij anderen uit de pa­ro­chies uit­ge­no­digd - zoals we ook vandaag hier samen­zijn met zowel mensen uit de Caritas als anderen zoals de pas­to­rale krachten, be­stuurs­le­den en andere centrale figuren uit de pa­ro­chies - en die uit­wis­se­lingen zijn als vrucht­baar ervaren. Jullie hebben elkaar leren kennen en weten elkaar te vin­den, waardoor de samen­wer­king op het terrein van de Caritas tussen ver­schil­lende mi­gran­ten- en ter­ri­to­ri­ale pa­ro­chies is gegroeid.

Taking Care Plus cursus

Er zijn twee mooie intensieve Caritas­cur­sussen Taking Care Plus geweest. Ik was blij aan het eind van de eerste cursus de cer­ti­fi­ca­ten uit te mogen reiken en vond het jammer dat dit bij de tweede cursus in de agenda niet lukte. Gelukkig heeft Corine van der Loos, staf­me­de­werker Caritas van het bisdom, dit toen namens mij gedaan. In deze cursussen bleken de grote on­der­lin­ge verschillen een rijkdom omdat jullie niet alleen veel van de docenten en inlei­ders kon­den leren, maar ook van elkaar. Hierdoor weten veel vrij­wil­li­gers zich hopleijk erkend, ge­waar­deerd en toe­gerust, en beginnen zij de Caritas meer als hart van hun pa­ro­chie te zien. Mede hierdoor is er bij jullie een verlangen gegroeid om de Caritas Am­ster­dam te laten groeien. Deze dag is hier een vrucht van, niet als eind­punt maar als kans om samen naar de toe­komst te kijken en daar concreet aan te werken.

In Gesprek

Van Colm heb ik gehoord dat er bij jullie als mensen van de Caritas ver­wach­tingen leven, naar ons als Kerk en naar mij als bis­schop. Daarover wil ik graag met jullie - mensen van de Caritas én van de pa­ro­chie - in gesprek. Daarvoor willen we graag naar jullie luis­te­ren, maar we hebben uiter­aard ook onze eigen ideeën.

Caritas mag/moet zicht­baar zijn!

Als eerste zou ik willen zeggen dat we hoe dan ook willen blijven bevor­de­ren dat de Caritas meer een orga­nisch centraal en zicht­baar deel van de pa­ro­chies wordt.

Als Kerk willen wij juist ook via de Caritas onze opdracht als kerk en chris­te­nen zicht­baar maken en in het bij­zon­der diegenen die het meest kwets­baar zijn en te lij­den hebben nabij zijn, zoals de onge­do­cu­men­teer­den van wie velen met name in de mi­gran­ten­paro­chies een thuis hebben gevon­den. Ook de dak- en thuis­lozen willen we niet vergeten. Daarom kiezen we ervoor om betrokken aanwe­zig te zijn in de armere delen Nieuw-West, Noord en Zuidoost met projecten vanuit onze pa­ro­chie­ge­meen­schappen, opdat de caritas als hart van het ker­ke­lijk leven zicht­baar wordt.

Samen­wer­king

We juichen de samen­wer­king tussen de ter­ri­to­ri­ale en mi­gran­ten­paro­chies op het terrein van de Caritas van harte toe. Samen­wer­king maakt projecten met meer impact moge­lijk. Daarbij moeten we niet te smal kijken: het is niet zo be­lang­rijk of het geld ten goede komt aan mensen op het territorium van de pa­ro­chie, maar dat we vanuit ons kerk-zijn het goede proberen te doen.

Toerus­ting

Het lijkt mij ook een goede zaak om te blijven inves­te­ren in voort­gaande toerus­ting op het terrein van Caritas, zowel spi­ri­tu­eel, inhou­de­lijk als prak­tisch, en ik ben heel dank­baar dat mensen als Toos Beentjes en Ernst Meijknecht hun erva­ring op deze manier willen blijven door­ge­ven.

Een wens

Ten slotte wens ik jullie alle succes toe bij een ver­dere opbouw van het Caritas-net­werk: dat jullie elkaar (en de instanties) weten te vin­den en de zicht­baar­heid van caritas als hart van het kerk-zijn kunnen ver­gro­ten en daar­mee het goede dat we aan mensen doen verbre­den.

Ik wens de stadsdiaken en jullie allen veel zegen voor jullie werk voor de caritas en ik bedank jullie nogmaals zeer harte­lijk voor

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug