Bezoek van Kardinaal Parolin: het programma van maandag 26 mei
Ons Lieve Heer op Solder en Begijnhof
Maandag 26 mei begon voor kardinaal Parolin in Den Haag met een bezoek aan de minister president, Dick Schoof. Daarna ging de kardinaal door naar Amsterdam voor een bezoek aan Ons' Lieve Heer op Solder en het Begijnhof om ook mgr. Van Burgsteden te groeten. En toen was het tijd voor het afscheid...
Gesprek met de minister-president
De ontmoeting met premier Dick Schoof is goed en plezierig verlopen, zo kunnen we allen lezen op het X-account van de minister president. Er werd een hartelijke foto gemaakt bij de vlaggen van de H. Stoel en Nederland en er werd gesproken over vrede in de wereld, met name in de bekende conflictgebieden en over godsdienstvrijheid.
Van Gogh
In Amsterdam begon het programma met de lunch waar de hoofdconservator en de bestuursvoorzitter van Ons Lieve Heer op Solder aanwezig waren, samen met de deken van Amsterdam en de tijdelijk zaakgelastigde van de Nuntiatuur, mgr. Jan Thomas Limchua. Daar kon ik de kardinaal bedanken voor zijn bezoek. "Als U straks weer thuis bent en ze zullen horen dat U in Nederland bent geweest, zal de reactie zijn: O, Rembrandt en Van Gogh, maar we hebben U geen enkele gelegenheid gegeven om daar iets van te zien", heb ik gezegd. Inderdaad de kardinaal volgde een flink gevuld programma, met vele mooie ontmoetingen en vieringen, maar zoals hij zelf aangaf heeft hij daar ook veel plezier aan beleefd. Om het gemis toch wat goed te maken heb ik hem een Engelstalig boek met de complete works van Van Gogh gegeven, zodat hij er toch over mee kan praten, al had hij geen gelegenheid om de betreffende musea te bezoeken.
Ons Lieve Heer op Solder
Vervolgens gingen we te voet naar het museum Ons Lieve Heer op Solder, één van de twee schuikerken die in Amsterdam getuigen van een verleden waarin naar de katholieken de tolerantie op een wat lager pitje stond dan naar andere geloven toe... De kardinaal werd rondgeleid door Pieter Jan van Giersbergen. We bezochten de schuilkerk en onder meer de tentoonstelling over het eucharistisch mirakel van Amsterdam. Juist was de Occo-codex in het museum gearriveerd en de begeleider uit Brussel was juist bezig de codex uit te pakken. De kardinaal kon zo als eerste het beroemde muziek-handschrift zien dat na eeuwen weer was terug gekeerd in onze hoofdstad.
Een bijzonder bezoek
Daarna was er nog net even tijd om ook een bezoek te brengen aan het Begijnhof, de tweede schuilkerk van Amsterdam, waar de communiteit van de paters Sacramentijnen is gehuisvest met mgr. Jan van Burgsteden, emeritus-hulpbisschop van ons bisdom, die aan de kardinaal een fraaie relikwie van pater Pierre-Julien Eymard schonk. Ook associé Thea van der Klei was aanwezig. De priesters leidden de kardinaal rond over Begijnhof en door de kapel en samen met de kardinaal dronken ze koffie. Daarna was het tijd om naar het vliegveld te gaan... en zat het mooie bezoek er al weer op.