Arsacal
button
button
button
button


Bezoek van Kardinaal Parolin: het programma van maandag 26 mei

Ons Lieve Heer op Solder en Begijnhof

Nieuws - gepubliceerd: maandag, 26 mei 2025 - 488 woorden

Maan­dag 26 mei begon voor kar­di­naal Parolin in Den Haag met een bezoek aan de minister presi­dent, Dick Schoof. Daarna ging de kar­di­naal door naar Am­ster­dam voor een bezoek aan Ons' Lieve Heer op Solder en het Begijnhof om ook mgr. Van Burg­ste­den te groeten. En toen was het tijd voor het afscheid...

Gesprek met de minister-presi­dent

De ont­moe­ting met premier Dick Schoof is goed en plezierig verlopen, zo kunnen we allen lezen op het X-account van de minister presi­dent. Er werd een harte­lijke foto gemaakt bij de vlaggen van de H. Stoel en Neder­land en er werd ge­spro­ken over vrede in de wereld, met name in de bekende conflict­ge­bie­den en over gods­dienst­vrij­heid.

Van Gogh

In Am­ster­dam begon het pro­gram­ma met de lunch waar de hoofdconservator en de bestuursvoor­zit­ter van Ons Lieve Heer op Solder aanwe­zig waren, samen met de deken van Am­ster­dam en de tij­de­lijk zaakgelas­tigde van de Nuntiatuur, mgr. Jan Thomas Limchua. Daar kon ik de kar­di­naal bedanken voor zijn bezoek. "Als U straks weer thuis bent en ze zullen horen dat U in Neder­land bent geweest, zal de reactie zijn: O, Rembrandt en Van Gogh, maar we hebben U geen enkele gelegen­heid gegeven om daar iets van te zien", heb ik gezegd. Inder­daad de kar­di­naal volgde een flink gevuld pro­gram­ma, met vele mooie ont­moe­tingen en vie­rin­gen, maar zoals hij zelf aangaf heeft hij daar ook veel plezier aan beleefd. Om het gemis toch wat goed te maken heb ik hem een Engels­ta­lig boek met de complete works van Van Gogh gegeven, zodat hij er toch over mee kan praten, al had hij geen gelegen­heid om de be­tref­fen­de musea te bezoeken.

Ons Lieve Heer op Solder

Ver­vol­gens gingen we te voet naar het museum Ons Lieve Heer op Solder, één van de twee schui­kerken die in Am­ster­dam getuigen van een verle­den waarin naar de katho­lieken de tole­ran­tie op een wat lager pitje stond dan naar andere geloven toe... De kar­di­naal werd rondgeleid door Pieter Jan van Giers­bergen. We bezochten de schuil­kerk en onder meer de ten­toon­stel­ling over het eucha­ris­tisch mirakel van Am­ster­dam. Juist was de Occo-codex in het museum gearri­veerd en de bege­lei­der uit Brussel was juist bezig de codex uit te pakken. De kar­di­naal kon zo als eerste het beroemde muziek-hand­schrift zien dat na eeuwen weer was terug gekeerd in onze hoofd­stad.

Een bij­zon­der bezoek

Daarna was er nog net even tijd om ook een bezoek te brengen aan het Begijnhof, de tweede schuil­kerk van Am­ster­dam, waar de commu­ni­teit van de paters Sacra­men­tijnen is gehuisvest met mgr. Jan van Burg­ste­den, emeritus-hulp­bis­schop van ons bisdom, die aan de kar­di­naal een fraaie reli­kwie van pater Pierre-Julien Eymard schonk. Ook associé Thea van der Klei was aanwe­zig. De pries­ters leid­den de kar­di­naal rond over Begijnhof en door de kapel en samen met de kar­di­naal dronken ze koffie. Daarna was het tijd om naar het vlieg­veld te gaan... en zat het mooie bezoek er al weer op.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug