Arsacal
button
button
button


Pastorale zorg voor vluchtelingen

Eritrese bisschop op bezoek

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 2 september 2017
in gesprek
in gesprek

Op vrijdag 1 september was bisschop MenghesteabTesfamariam op bezoek bij mgr. Jozef Punt en mij, samen met de priester die de pastorale zorg voor de Eritreeërs in Europa coördineert. Hij is bisschop van Asmara in Eritrea, een land waaruit veel mensen zijn gevlucht.

In Eritrea zijn drie katholieke bisdommen van de Ethiopische ritus (Gèz ritus). Voor onze begrippen is het aantal katholieken in deze bisdommen klein (minder dan 50.000), maar het zijn levende gemeen­schappen met veel roepingen en de katholieke kerk is zeer actief op gebied van educatie en gezondheidszorg en andere terreinen. Dat maakt dat de kerk wél zichtbaar is in de samenleving.

De politieke situatie in Eritrea is niet gemakkelijk. Veel jongeren zijn het land ontvlucht. Weliswaar zijn de katholieken een minderheid in Eritrea dat te­gen­woor­dig half moslim is en half christelijk (waarvan een minderheid katholiek, de orthodoxe kerk is veruit de grootste), toch heeft de Eritrese katholieke gemeen­schap in Nederland contact met ruim 1000 katholieke Eritreeërs. Deze mensen wonen verspreid over Nederland, vooral in het oosten en westen. Onder hen zijn natuurlijk veel vluch­te­lingen. Met de bisschop hebben we dan ook gesproken over moge­lijk­he­den voor pastorale zorg onder deze mensen. In ons bisdom komen zij bijeen in de nieuwe Augustinus­kerk in Amsterdam Noord, waar zij zich zeer thuis voelen en hartelijk ontvangen worden.

Natuurlijk hoopt de bisschop dat er ooit een eigen kerk voor de Gèz ritus kan komen, die kan worden aangekleed volgens de eigen liturgische tradities. Voorlopig is dat perspectief nog ver weg, maar het is te hopen dat het financiëel en anderszins mogelijk wordt de pastorale zorg op een goede wijze gestalte te geven en we daar fondsen voor kunnen vinden.

Meer foto’s van dit bezoek op de website van het bisdom haarlem-amsterdam.

 

Terug