Arsacal
button
button
button


Twee bijzondere momenten uit de afscheidsviering van mgr. Wiertz

Binnenkomst en aanbieding portret

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 9 december 2017

Nog twee bijzondere momenten uit de afscheidsmis voor de bisschop van Roermond wil ik naar voren halen: de intochts­pro&ces­sie en de aanbieding van het portret van mgr. Wiertz.

Een mooi moment was de intrede­pro&ces­sie. Mgr. Wiertz was met de con­cele­branten en kardinaal Eijk naar het portaal van de hoofdingang van de Sint Christoffel­ka­the­draal gegaan, waar hij bij de ingang ging staan. Daarna kwamen alle aanwezige seminaristen, diakens en priesters langs die dus aan hem voorbij trokken de kerk in. Opnieuw waren velen gekomen, hoewel de dag ervoor een speciale dag voor de priesters en diakens was geweest op de dies­viering van het seminarie in Rolduc. De bisschop heeft in de voorbije jaren zeer regelmatig huisbezoek gedaan bij de priesters en diakens van zijn bisdom en had ieder jaar een gesprek met alle seminaristen. Deze band met hen, die de naaste mede­wer­kers van een bisschop zijn of worden, kwam op deze wijze mooi tot uiting.

Aan het einde van de viering werd een portret van bisschop Wiertz aangeboden. Dat was natuurlijk niet voor hemzelf maar zal deel uitmaken van de portrettengalerij van de Roermondse bis­schop­pen sinds 1559 die in het bisschophuis van Roermond hangt. Het portret is geschilderd door Theo Kuijpers, dezelfde schilder die een eigentijdse kruisweg had geschilderd voor de kerk in De Heeg - Maastricht waar Wiertz bouwpastoor was geweest (1981).

Terug