Arsacal
button
button
button
button


Mariaverering is al heel oud...

Derde video van Mariadrieluik in Katholiekleven.nl

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 30 mei 2018

Op 31 mei viert de kerk het feest van het bezoek van Maria aan Elizabeth (Maria Visitatie). In het derde filmpje dat voor Katholiek leven met mij is opgenomen vertel ik over dit feest bij het Maria-altaar in de Kathedrale basiliek van Sint Bavo.

Hoe oud is de Mariaverering? Sommigen, vooral protestanten, denken dat het een Middeleeuwse Roomse uitvinding is, maar niets is minder waar! Tekens en getuigenissen van Mariaverering vinden we ruimschoots in de tweede eeuw, of eigenlijk al in het evangelie. Want Maria bezoekt haar nicht Elizabeth van wie ze heeft gehoord dat deze ook zwanger is. Ik vertel daarover in deze video onder meer: “Op de rechterafbeelding op dit Maria-altaar staat in het Latijn: Gezegend zijt gij onder de vrouwen. Dat zijn de woorden waarmee Elizabeth haar begroette. En zo zou je kunnen zeggen dat Elizabeth eigenlijk de eerste is die Maria vereerde.” Maria zal dit vervolgens bevestigen in haar lofzang, het Magnificat: "Alle geslachten zullen mij zalig prijzen".

In het midden van het altaar wordt Maria afgebeeld als koningin op een zetel. “Ze heeft haar zoon Jezus op haar arm, die ze aan ons presenteert,” vertel ik daarover. Ik heb vervolgens een verbinding gelegd met de betekenis die in het Oude Testament wordt gegeven aan de koningin-moeder en legt uit hoe Maria die vormgeeft.

Hier is het filmpje te zien:


Terug