Arsacal
button
button
button


Armeense vertegenwoordigers op bezoek

Armeense H. Grigor van Narek is kerkleraar in katholieke kerk

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 20 februari 2019
met de Armeense gasten in de kathedraal
met de Armeense gasten in de kathedraal

Op woensdag 20 februari ontving ik de Armeense ambassadeur in Nederland, Z. Exc. Tigran Balayan, de voorzitter van de St. Grigor Narekatsi Foundation, de heer Vahan S. Avaklan Ph.D. en de pastoor van de Armeens Apos­to­lische kerk in Amsterdam, Vader Taron Tadevosyan.

De banden tussen Armenië, de Armeens Apos­to­lische kerk en de Heilige Stoel zijn bijzonder nauw. De Apostolsiche Armeense Kerk hoort bij de oude oosterse kerken, die niet meegegaan zijn met de geloofsdefinites van het concilie van Chalcedon (451) door weder­zijds, nu vrijwel overwonnen onbegrip over de daar gehanteerde terminologie (monofysitisme). De paus heeft Armenië bezocht, de H. Grigor van Narek tot kerkleraar uitgeroepen en een twee meter hoog beeld van deze grote heilige kerkleraar ingewijd in de Vaticaanse tuinen in de aanwezigheid van de president en een officiële Armeense delegatie. Al onder paus Johannes Paulus II waren de onderlinge banden zeer goed en waren de beide kerken tot grote geloofseenheid gekomen.
Ook in ons bisdom zijn de betrekkingen zeer hartelijk. In Amsterdam aan de Krom Boomsloot staat sinds eeuwen (1715) een Apos­to­lisch Armeense kerk (Surp Hoki), nadat sinds de zestiende eeuw veel Armeense koopieden ons land bezochten. Verschillende keren heb ik deelgenomen aan bijzondere herdenkingen in deze mooie, gerestaureerde kerk.

Vorig jaar heb ik deel genomen aan een jaarlijkse lezing van gebeden uit het boek der weeklaging van de H. Grigor van Narek, georga­ni­seerd door de St. Grigor Narekatsi Foundation. De Armeense overheid is volledig betrokken bij de herdenking van deze beroemde Armeense geestelijke leraar, schrijver, dichter en componist. De Armeense ambassadeur heeft dit door zijn aanwezigheid bij de ontmoeting tot uiting gebracht. De gebeden van het boek der weeklaging worden nu in het Nederlands uitgegeven en deze uitgave zal op dinsdag in de goede week worden ge­pre­sen­teerd. Omdat de H. Grigor Narekatsi (H. Gregorius van Narek, geboren rond 945) ook voor de katholieke kerk een heilige is en sinds bijna vijf jaar ook een kerkleraar, heeft de Apos­to­lisch Armeense kerk het plan opgevat om de gebeden en de boek­pre­sen­ta­tie in een historische katholieke kerk te laten plaatsvinden: de Begijnhofkapel. Ook dit jaar zal ik hier graag bij aanwezig zijn.

Terug