Arsacal
button
button
button


Vergaderen in een koud en nat Rome

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 16 mei 2019
Rome, koud en nat
Rome, koud en nat
Vergaderzaal in het Staatsecretariaat
Vergaderzaal in het Staatsecretariaat

Woensdag 15 mei was ik in Rome voor een zitting van de Apos­to­lische Signatura en bijeenkomsten naar aanleiding van de kloostervisitatie die ik onlangs voor de heilige Stoel heb gedaan. Het was er koud en nat...

Rome was ongebruikelijk koud: met een temperatuur van 11 graden in mei en bijna de hele dag regen was het klimaat er voor Romeinse begrippen uitzonderlijk. Voor mij gaf dat niet omdat ik het grootste deel van de dag binnen heb doorgebracht.

In Rome waren de Argentijnse bis­schop­pen op Ad Limina bezoek en de bis­schop­pen waren er die de Synode over het Amazone gebied voor­be­rei­den die in oktober aanstaande in Rome wordt gehouden. Daarbij is ook de Bisschop van Paramaribo, mgr. Karel Choennie, met wie ik een hartelijke ontmoeting had. Hij schetste ook één van de problemen die in de synode besproken zal worden en waar hij mee te maken heeft: zijn bisdom telt veertien priesters en sommige gebieden in het binnenland zien maar één keer per jaar of zelfs één keer per twee jaar een priester en de catechisten die er zijn, hebben meestal niet de vorming om met de opdringende en soms opdringerige evangelisten van protestantse snit te kunnen dialogeren.

De ochtend was voor mij gewijd aan de zitting van de Signatura, daarna volgde het overleg bij de Con­gre­ga­tie voor de religieuzen en het staats­secre­ta­riaat. Het was een kort bezoek, toen het vliegtuig weer opsteeg was ik net 24 uur in Rome geweest.

Terug