Arsacal
button
button
button
button


Familiedag Haarlem, IJmond en Zaanstreek in Heiloo

Denk niet dat het hopeloos is!

Nieuws - gepubliceerd: zondag, 30 juni 2024 - 491 woorden
Na de Mis bleven sommige families nog wat eten
Na de Mis bleven sommige families nog wat eten
Mr. Maria Laetitia, organist Jos Martens en kap. Julius Elferink na de concelebratie
Mr. Maria Laetitia, organist Jos Martens en kap. Julius Elferink na de concelebratie
Plebaan- deken Bunschoten had voor de paramenten gezorgd
Plebaan- deken Bunschoten had voor de paramenten gezorgd

Zondag 30 juni was er in het hei­lig­dom van O.L. Vrouw ter Nood een familie­dag waarvoor ge­zin­nen uit de Zaanstreek, Haar­lem en IJmond waren geko­men. Ik trof de ouders en kin­de­ren druk aan het spelen toen ik erbij kwam en samen hebben we de Eucha­ris­tie gevierd.

Een mooie en gezellige dag

Er waren veel kin­de­ren en enkele tieners, ouders en de meeste pries­ters van beide de­ke­na­ten Haar­lem en Zaanstreek-IJmond, waar­on­der de beide dekens. Toevallig was al lang gele­den in Heems­kerk ook een familie­dag op deze dag gepland, maar er waren ook in Heiloo toch meer dan hon­derd mensen - inclusief de kin­de­ren - voor deze mooie en gezellige dag vol spel, catechese en de Eucha­ris­tie.

Hope­loze gevallen

In de Eucha­ris­tie­vie­ring stond ik stil bij het evan­ge­lie van deze zon­dag over de vrouw die al twaalf jaar ziek was, zon­der dat iets of iemand haar had kunnen helpen, en over het twaalf­ja­rige meisje dat erns­tig ziek was en van wie uit­ein­delijk gemeld werd dat zij was overle­den (Mc. 5, 21-43). Het gaat dus om twee hope­loze gevallen.

Yamal

De voetballer Lamine Yamal heeft Spanje gered in de wedstrijd tegen Kroatië. Hij is pas zes­tien jaar oud en kwam al op zijn vijfitende in het natio­naal elftal. Hij heeft na­tuur­lijk veel talent én door­zet­tings­ver­mo­gen om te oefenen en te trainen. Beide zijn nodig: we hebben gaven van God gekregen, onze talenten, en we moeten de dingen doen waarvoor we talent hebben gekregen, ons inzetten. Bij mij is dat talent zeker niet voetbal! Maar er kwam nog iets bij: Yamal moest gewoon zijn eind­exa­men halen op school.

Hou vol! Blijf ver­trouwen!

Het zijn drie be­lang­rijke dingen: on­der­scheid je talenten, zet je in en zet door en blijf gewoon met je beide benen op de grond staan, doe de gewone dingen die je moet doen met overgave, ver­trouwen en door­zet­tings­ver­mo­gen. Laat je niet ont­moe­di­gen! Dat is het voor­beeld dat de zieke vrouw en Jairus, de overste van de synagoge, geven door naar Jezus te gaan: ondanks alles hebben zij de moed niet verloren, zij blijven ver­trouwen ook al zit alles al zo lang tegen en lijkt hun geval nog zo hopeloos. Dat is ook onze opdracht in het leven: Ga door! Blijf ver­trouwen, geef de moed niet op, want alles is in Gods hand. Het is niet so hopeloos als het lijkt.

Vriend­schap


Handel met geloof, vanuit de vriend­schap met Jezus. Als je geen vriend­schap met Jezus wil moet je beslist niet bid­den, niet aan Hem denken, maar liever aan ver­keerde dingen denken en niet doen wat Hij ons voorhoudt. Als je wél vriend­schap wil moet je bid­den, in contact blijven, je laten in­spi­re­ren door wat Hij zegt en doet. Alleen door dit contact krijg je vriend­schap.

Mooie plaats

Het hei­lig­dom is een mooie plaats voor zo'n familie­dag: er is ruimte om te spelen, er zijn mooie kapellen en ver­schil­lende moge­lijk­he­den. Ik hoop (en verwacht) dat ie­der­een weer blij huis­waarts is gegaan.

Terug